04 Ιουλίου 2014

Το Μεγάλο Ταξίδι Των Λέξεων

Το Μεγάλο Ταξίδι Των Λέξεων

ske1
Κάθε μεγάλο ταξίδι ξεκινά με ένα βήμα. Το μακρύ ταξίδι για την γνώση ξεκινάει με ένα μικρό βήμα, και αυτό το βήμα είναι να αφαιρέσετε μια και καλή από το λεξικό σας την λέξη πιστεύω. Όπως και αρκετές ακόμη λέξεις, όπως, …προσπαθώ, …θα, …πρέπει, …ξέρω …ξέχασα, και άλλες που θα τις δούμε σε μια σειρά άρθρων. Ξεκινάμε με την λέξη Πιστεύω που είναι και η αγαπημένη λέξη των πολιτικών, των θρησκευτικών ταγών και των οικονομικοτεχνικών. Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιούν τόσο την λέξη πιστεύω, όσον αφορά τις πεποιθήσεις και τις προθέσεις τους, Πιστεύουν πως θα… είναι το μόνο που είναι ικανοί να κάνουν, πουν, αυτή είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία τους, η πίστη.

Η λέξη πιστεύω σημαίνει ότι δέχομαι κάτι χωρίς να έχω καμία απόδειξη. Μπορείτε να το χρησιμοποιείται μόνο για τον Θεό, αν σας αρέσει υπνωτιστικά (δείτε την ετυμολογία της λέξης πιστεύω) να πιστεύετε σε κάτι, για όλα τα άλλα προτείνω να χρησιμοποιήστε τις λέξεις «γνωρίζω» ή «δεν γνωρίζω» και θα σας πω τον λόγο.
Παίρνω ως δεδομένο ένα γεγονός που κατά πλειοψηφία βασίζεται καθαρά και μόνο στην λεκτική αναφορά και αρνούμαι να πάρω αποδείξεις γι’ αυτό, απλά το αποδέχομαι ως αλήθεια, βασισμένος στον πειστικό χαρακτήρα του ρήτορα, στον υπάρχοντα φόβο για τα ανεξήγητα, όπως ο θάνατος, ο πόνος(θρησκείες), η ασφάλεια, η δικαιοσύνη (πολιτικοί), η καλοπέραση, το εύκολο και άκοπο χρήμα (τράπεζες, χρηματιστές), ή και έλλειψη βασικών γνώσεων, συν κάποια άλλα χαρακτηριστικά που οφείλονται στην γενετική και κοινωνική διαμόρφωση.
Η λέξη ‘πιστεύω’ περικλείει μέσα της την μικρότερη γνώση, την γνώση που τείνει στο μηδέν, ενώ η λέξη ‘γνωρίζω’ περιέχει μέσα της την γνώση που τείνει στο μέγιστο. Από την στιγμή που θα σταματήσετε να την χρησιμοποιείτε θα ανακαλύψετε πόσο δύσκολο είναι να λέτε την λέξη «γνωρίζω». Η λέξη γνωρίζω, χρειάζεται αποδείξεις, στοιχεία, γνώση. Όταν αρχίσετε να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε την λέξη πιστεύω θα ανακαλύψετε πόσο δύσκολο είναι να φτιάξετε μια πρόταση.
Με τον καιρό όμως θα αρχίσετε να μαθαίνετε αυτά τα οποία αναγκαστικά παραδέχεστε ότι δεν γνωρίζετε και η ζωή σας θα πάει άλλη ροή. Μη λέτε, ‘’πιστεύω ότι η εταιρία μου θα πάει καλά’’, πείτε ‘’γνωρίζω ότι η εταιρία μου θα πάει καλά γιατί αυξήθηκαν τα έσοδα τους τελευταίους 3 μήνες’’, ή πείτε ‘’δεν γνωρίζω ότι η εταιρία θα πάει καλά γιατί ακόμη δεν συγκέντρωσα τα λογιστικά στοιχεία’’.
Ακόμη και για το αν θα πετύχετε το Joker μπορείτε να πείτε πως, ‘’γνωρίζω ότι οι πιθανότητες να το πετύχω είναι 1 στο δισεκατομμύριο’’. Παρακολουθήστε τους πολιτικούς, σε κάθε φράση ξεκινάνε με το «Πιστεύω ότι θα γίνει αυτό», «Πιστεύω ακράδαντα ότι θα γίνε εκείνο», «Πιστεύω με όλη μου την δύναμη ότι θα γίνει το άλλο».
Όλες αυτές οι προτάσεις έχουν την ίδια μηδενική γνώση, χωρίς καμία αξία, χωρίς καμία απόδειξη, μπορεί να γίνει μπορεί και όχι. Κουβέντες του αέρα. Κάθε φορά που ακούω εγώ προσωπικά την λέξη πιστεύω σε μια πρόταση, σβήνω αυτόματα την πρόταση αφού η αξία της είναι μηδενική.
Η Αρετή στην χρήση της λέξης ‘γνωρίζω’ ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματική γνώση και στην ψεύτικη, ανάμεσα στην στασιμότητα και στην εξέλιξη, ανάμεσα στην ημιμάθεια και την σοφία.
Από την στιγμή που κάποιος θα πει γνωρίζω για κάτι, τότε αυτόματα σταματάει να το αναζητεί πλέον, σταματάει να το εξελίσσει, σταματάει εκεί. Ίσως και γι αυτό ο Σωκράτης, παρότι σοφός και πανέξυπνος, δέχεται πως ακόμη δεν γνωρίζει πολλά σημαντικά και δικάζει κάθε θέμα ψάχνοντας συνεχώς. Όμως η καθημερινή ζωή έχει πολλά πράγματα που είναι απλά και που πρέπει να τα γνωρίζεται αλλιώς είστε σαν τυφλό με ολική τύφλωση στην διαύγεια.
Πρέπει να αποφύγετε να πείτε γνωρίζω τι σημαίνει αρετή, γιατί θα σταματήσετε να την ψάχνετε την ίδια στιγμή, αλλά υπάρχουν πολλά καθημερινά πράγματα που τα γνωρίζετε και χρειάζεστε αυτήν την γνώση στην ζωή σας για να βγάλετε πέρα την καθημερινότητα σας, ποιο εύκολα, με μεγαλύτερη αγάπη για τους συνανθρώπους σας, με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και λιγότερα νεύρα.
Δεν πρέπει να νευριάζετε αν η τράπεζα ακολουθεί τους όρους που υπογράψατε, επειδή εσείς πιστέψατε ότι δεν θα το κάνει – έπρεπε να γνωρίζετε ότι μπορεί και να το κάνει και να μην νευριάζετε γιατί δική σας η ευθύνη.
Μερικά παραδείγματα που λέμε και που πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με μεγαλύτερη γνώση και για ουσιαστικό διάλογο.
«πιστεύω ότι αύριο θα σου δώσω τα λεφτά που σου χρωστάω»
ενώ
«γνωρίζω ότι αύριο θα πληρωθώ και θα σε πληρώσω» ή «δεν γνωρίζω πότε θα πληρωθώ, οπότε κάνε λίγο υπομονή»
«δεν πιστεύω ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια».
ενώ
«είναι πιθανό η τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, και ας λέει το αντίθετο στην διαφήμιση, γιατί περικλείεται στους όρους που υπέγραψα»
«δεν πιστεύω ότι ο τάδε θέλει το κακό μου»
ενώ
«γνωρίζω ότι ο τάδε είναι καλός άνθρωπος γιατί έχει βοηθήσει πολύ κόσμο, αλλά δεν γνωρίζω τι θα κάνει στην περίπτωση μου – ίδωμεν »
«πιστεύω ότι οι γονείς μου θέλουν το καλό μου »
ενώ
«γνωρίζω ότι οι γονείς μου θέλουν το καλό μου γιατί έχουν κουραστεί πολύ να μεγαλώσουν και είναι πολύ σημαντικός για αυτούς»
«δεν πιστεύω κανέναν πολιτικό»
ενώ
«Οι πολιτικοί λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια, μας λένε πάντα τι πιστεύουν, δηλαδή δεν μας λένε τι γνωρίζουν – θα περιμένω να διαβάσω τον νόμο για να γνωρίζω τι κάνανε.»
«πιστεύω ότι σας έδωσα πολλά παραδείγματα»
Ενώ
«δεν γνωρίζω αν σας έδωσα αρκετά – αλλά το ζουμί το έγραψα»
Σκεφτείτε να πάτε σε έναν γιατρό και να σας πει ‘’Πιστεύω πως η εγχείρηση θα πετύχει’’ αντί ‘’Γνωρίζω πως τα αποτελέσματα από την εγχείρηση, με βάση τους προεγχειρητικούς ελέγχους, θα είναι τα αναμενόμενα’’ . Θα του εμπιστευόσασταν μια εγχείρηση, χωρίς να Γνωρίζετε από πριν, βάση προσωπικού ελέγχου, τα πάντα σχετικά με την ποιότητα του γιατρού και την ικανότητα του στις εγχειρήσεις; Όμως πιστεύετε τον κάθε τυχόντα που σας λέει να πιστεύετε την μια ή την άλλη πίστη σαν Αλήθεια και μάλιστα ‘’μοναδική αλήθεια’’  !! Όμως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε δύο έννοιες όπως ‘’αλήθεια’’ και ‘’πίστη’’ ως ίδιες.  Ακόμα και στην πρόταση ‘’πιστεύω πως είναι αλήθεια’’ υπάρχει υπόνοια αμφιβολίας.
-‘’Αύριο θα πάμε εκδρομή, θα βρέχει άραγε;’’
-‘’Πιστεύω πως δεν θα βρέχει, να πάτε’’
Θα τον πιστεύατε και θα πηγαίνατε χωρίς δεύτερη σκέψη; Χωρίς προετοιμασία;
-‘’Πιστεύετε κ. δικηγόρε πως θα κερδίσω αυτή την δίκη;’’
-‘’Πιστεύω πως θα κερδίσουμε, είμαστε καλύτεροι… ομορφότεροι, εξυπνότεροι..’’
Είστε κι εσείς υπεύθυνος με τις λέξεις που εσείς χρησιμοποιείτε για το ποιά απάντηση θα πάρετε με τα ανάλογα αποτελέσματα. Κάποιος που πίστευε ( Δεν Γνώριζε ) πως είναι σε θέση να πετάξει, ανέβηκε σε ένα κτίριο και απέδειξε σε όλους πως η βαρύτητα είναι υπαρκτή και αδυσώπητη. Δεν είναι τυχαίο που στον Χριστιανισμό υπάρχει το » Πιστεύω εις έναν θεό…» Τα θρησκευτικά βιβλία  όπως  η Βίβλος, γράφτηκαν από ανθρώπους που ‘’πίστευαν’’ ότι η Γη είναι επίπεδη.  Άρα…
Τις ιστορίες που μας λένε, αφού δεν μπορούμε να τις αποδείξουμε, να τις πιστεύουμε ή όχι;  Ούτε το ένα ούτε το άλλο, να τις βάζετε στην άκρη σαν στοιχεία και να μην τις χρησιμοποιείτε σαν αληθή για να βασίσετε πάνω τους τις πράξεις σας. Είναι απλά στοιχεία που θα πρέπει να τα αξιολογήσετε αν χρειαστεί σαν αληθή η ψευδή κάποια στιγμή, αλλά από την στιγμή που δεν έχετε στοιχεία δεν μπορείτε και να τα νομίζετε ως τέτοια. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βασίσει όλη τους την ζωή σε τέτοιες ιστορίες και γι αυτό κάποια στιγμή όλα καταρρέουν και είναι απαρηγόρητοι.
Για να μάθετε και τους γύρω σας να μην χρησιμοποιούν την λέξη ‘’πιστεύω’’, αρκεί να απαντάτε στις ερωτήσεις που περιέχουν την λέξη πιστεύω, με το εξής. «Δεν πιστεύω, ή γνωρίζω ή όχι».
Αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος την μηδενική αξία της λέξης «πιστεύω». Η ετυμολογία της λέξης ‘πιστεύω’, προέρχεται από την πίστη, από το επιθόμην, εκ του πείθω, που φτιάχτηκε από το φίδι πύθωνα, ο οποίος έχει το εξής χαρακτηριστικό από το οποίο προέκυψε η λέξη – υπνωτίζει τα θύματα του. Δηλαδή όταν πείθεις κάποιον, τον υπνωτίζεις, τον κάνεις θύμα, για να σε πιστέψει, δηλαδή να δεχτεί, αυτά που λες χωρίς στοιχεία.
Υπάρχει κι άλλο ένα σημείο που αξίζει να αναφερθεί, όταν κάποιος έλεγχος δείχνει πως αυτά που σας ζητούν να πιστέψετε, Γνωρίζετε πως είναι λάθος από την έρευνα σας, τότε η απάντηση είναι η γνωστή ‘’Πίστευε και μη Ερεύνα’’.  Πολύ βολικό  για τυφλές, πειθήνιες και υπάκουες συνειδήσεις. Δηλ. τυφλά υπάκουα και υπνωτιστικά, πίστευε. όπως λέει και η λέξη. Αλλά….
Πιστεύω μόνο ότι θέλω να δεχτώ χωρίς να το γνωρίζω. Πόσα στ αλήθεια ΓΝΩΡΙΖΕΙ ο άνθρωπος; μετά το γνωστό ‘’Γνωρίζω πως δεν Γνωρίζω τίποτε’’ Από δω και μπρος δεν έχετε δικαιολογίες, γιατί πλέον, γνωρίζετε τουλάχιστον την μηδενική αξία της λέξης ‘’πιστεύω’’.
Ο Ερευνητής, που είναι Πολεμιστής… Ψάχνει.
Ο άνθρωπος που είναι νεκρός… Πιστεύει.
Διάλεξε.
ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ
 http://alfeiospotamos.gr/?p=7818

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου