20 Ιουλίου 2014

ΤΟ Voyager I ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η NASA (μετάφραση στα ελληνικά)

nasa-voyager-solar-tsunami.siΦίλτατε Πλάτωνα,
Εχω διαβάσει το κείμενο για το Voyager I στις ιστοσελίδες σου. Επειδή κάτι μου λέει ότι αυτοί λένε αρλούμπες, όπως για τον Ισον που ήταν δήθεν κομήτης και δήθεν καταστράφηκε ενώ είχαν πάθει τον πανικό της ζωής τους και είχαν κρυφτεί στα καταφύγια….. έχω φτιάξει την μετάφραση. 
Ανδρειανή
………………………………………………………….
Περιποιεί τιμή για τον Αλφειό να έχει αναγνώστες, αλλά και φίλους, όπως η φιλτάτη Ανδρειανή. Ιδιαιτέρως δε, της στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας εγώ και ο φίλτατός μας και συμπλόγκερ Νίκος Σάμιος. Η συμβολή σε μεταφράσεις κειμένων, όποτε δύναται, είναι πολύ χρήσιμη στους μη αγγλομαθείς αναγνώστες μας! Έρρωσο και ευδαιμόνει φίλη μας.
………………………………………………………….
ΤΟ Voyager I ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η NASA
Το Voyager I της ΝASA που είχε χτυπηθεί από το ηλιακό τσουνάμι, τώρα επιβεβαιώνεται ότι ευρίσκεται στο διαστρικό χώρο.
To Voyager I της NASA ευρίσκεται πλέον στο διαστρικό χώρο, γεγονός που το καθιστά σαν το πρώτο και το πιο απομακρυσμένο ανθρωπογενές διαστημόπλοιο. Νέες μετρήσεις των ηλιακών κυμμάτων τσουναμιού ώθησαν τους επιστήμονες στο να διατυπώσουν αυτό το συμπέρασμα.
«Κανονικά, ο διαστρικός χώρος είναι σαν μια ήσυχη λίμνη,» δήλωσε σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στην ιστοσελίδα της NASA, ο Ed Stone, επιστήμονας του προγράμματος της αποστολής από το 1972, στο California Institute of Technology της Pasadena Καλιφόρνιας.
«Αλλά όταν ο ήλιος μας έχει μια ηλιακή έκρηξη, στέλνει ένα ωστικό κύμα προς τα έξω που έφθασε στην προκείμενη περίπτωση μέχρι το Voyager περίπου ένα χρόνο αργότερα. Το κύμα αυτό προκαλεί την ήχηση του πλάσματος γύρω από το διαστημόπλοιο (κάπως σαν μουσικός ήχος) «
Οι επιστήμονες μελέτησαν αυτά τα κύματα και κατέληξαν, το φθινόπωρο του 2013, στο συμπέρασμα, ότι το Voyager είχε αναχωρήσει από τον ηλιακό περιβάλλον και ευρίσκεται σε νέα σύνορα.
«Όλα δεν είναι ήσυχα γύρω απο το Voyager», δήλωσε ο Don Gurnett του Πανεπιστημίου της Iowa, Iowa City, κύριος ερευνητής του πλασματικού εργαλείου του σκάφους. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που αναλύουμε αυτά τα καινούργια δεδομένα. Μέχρι στιγμής, μπορούμε να πούμε ότι επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στο διαστρικό χώρο. «
Το τσουνάμι προκαλείται από εκπομπές που ονομάζονται εκτινάξεις στεμματικού υλικού (CME) – ωστικά κύματα  που εκπέμπονται απο τεράστιες και βίαιες εκρήξεις στον ήλιο.
Οι εκρήξεις εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες ύλης και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, και συνδέονται με τις ηλιακές εκλάμψεις και εκρήξεις προβολής.
Το κοσμικό εργαλείο ακτίνων του Voyager I έχει μαζέψει τα (CME) κύματα που εξαπολύονταν από τον ήλιο, ενώ ένα άλλο όργανο μπορούσε να μετρήσει  τις ταλαντώσεις των πλασματικών ηλεκτρονίων του γύρω χώρου.
Ένα CME σημειώθηκε το Μάρτιο του 2012 και τα δονητικά κύματα του έφθασαν το Voyager I, τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Ακολούθησε μια περαιτέρω έρευνα και οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άλλο γεγονός από τα τέλη του 2012, το οποίο είχε προηγουμένως αγνοηθεί.
Συνδυάζοντας τα δύο ξεχωριστά αυτά σύνολα δεδομένων και λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα πλεύσης του σκάφους η έννοια του συμπεράσματος των ερευνητών είναι ότι το Voyager εισήλθεν στον διαστρικό χώρο από τον Αύγουστο του 2012.
Οι λεπτομέρειες ενός τρίτου CME ωστικού κύματος, που παρατηρήθηκαν αρχικά το Μάρτιο, ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.
Αν και η αποστολή δεν έχει εγκαταλείψει το ηλιακό σύστημα (οι παρυφές του οποίου χαρακτηρίζονται από ένα τελικό «φωτοστέφανο» από κομήτες γύρω από τον ήλιο), έχει διασπάσει την ηλιόσφαιρα, που είναι ο αχανής «παρασυρόμενος από άνεμους» χώρος γύρω από τον ήλιο.
Η περιοχή καταλαμβάνεται από διαστημικό «πλάσμα», το οποίο, ενώ είναι πυκνό, είναι περίπου 40 φορές «ελαφρότερο» από το πλάσμα έξω από την ηλιόσφαιρα. Τα σήματα του Voyager δείχνουν ότι το σκάφος είναι σε μια περιοχή που καταλαμβάνεται από παχύτερο «πλάσμα».
«Τα κύματα του τσουνάμι χτυπούν το πλάσμα του σκάφους σαν μία καμπάνα», είπε ο Stone. Tαλαντεύεται πιο γρήγορα από ό,τι το «ελαφρότερο» πλάσμα και αντηχεί σε διαφορετική συχνότητα, παρά που όταν είχε χτυπηθεί από τα ωστικά κύματα.
Το Voyager I ξεκίνησε με σκοπό να μελετήσει τον Δία και τον Κρόνο. Είναι περίπου 11 δισεκατομμύρια μίλια απόσταση από τη Γη και πάνω από 5.000 εκατομμύρια μίλια από τον Πλούτωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου