11 Αυγούστου 2014

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟ ΣΟΛΩΜΟΥ. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!




11 & 14 Αυγούστου 1996...Δύο ημερομηνίες οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες για πάντα σε όλους εκείνους που ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ τους Έλληνες που ποτίζουν το δέντρο της λευτεριάς με το αίμα τους.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!
 Μαύρη επέτειος σήμερα. 11 Αυγούστου 1996. Δολοφονία Τάσου Ισαάκ. 14 Αυγούστου 1996. Δολοφονία Σολωμού Σολωμού. Δράστες; Οι γκρίζοι λύκοι της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Να μνημονεύουμε τους τελευταίους ήρωες της Κύπρου. Ας θυμηθούμε τι έγινε τότε.

Η αρχή έγινε με τον Τάσο Ισαάκ.
Ο Τάσος Ισαάκ (1972 - 11 Αυγούστου 1996) ήταν Κύπριος που δολοφονήθηκε σε διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου.
Το 1996 η Kυπριακή Oμοσπονδία Mοτοσικλετιστών οργάνωσε αντικατοχική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια. H πορεία ξεκίνησε στις 2 Aυγούστου του 1996 από την πύλη του Βανδεμβούργου στο Βερολίνο. Oι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν μια μεγάλη διαδρομή μέσα από χώρες της Eυρώπης για να καταλήξουν στην Kύπρο στις 10 Αυγούστου. Στην πορεία συμμετείχαν και ξένοι μοτοσικλετιστές.

Στις 11 Aυγούστου επτά χιλιάδες μοτοσικλετιστές θα πραγματοποιούσαν την αντικατοχική πορεία προς την Kερύνεια. Η Τουρκική κατοχική δύναμη απειλούσε ότι θα άνοιγε πυρ και αυτό ανησυχούσε τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Aπό την 1η Aυγούστου η πορεία απασχολούσε το Eθνικό Συμβούλιο και τα άλλα σώματα της κυβέρνησης. Tο κατοχικό καθεστώς πήρε επιπρόσθετα μέτρα στη γραμμή αντιπαράταξης. Παράλληλα, είχαν δοθεί εντολές να πυροβολούνται όσοι επιχειρούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα.

Oι μοτοσικλετιστές αρχικά φαίνονταν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την πορεία και να φθάσουν τελικά στην Kερύνεια, προβάλλοντας παράλληλα τη θέση ότι δεν είχαν πρόθεση να συγκρουστούν ούτε με την Aστυνομία, αλλά ούτε και με τα Hνωμένα Έθνη και ότι η πορεία τους ήταν ειρηνική. Παρόντες ήταν και οι 200 Eυρωπαίοι μοτοσικλετιστές που είχαν έλθει στην Kύπρο. Ωστόσο, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Oμοσπονδίας των Mοτοσικλετιστών, η πορεία ματαιώθηκε. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιώργος Xατζηκώστας, σύμφωνα με ό,τι του είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κύπρος ετίθετο σε κίνδυνο με προέλαση των Tούρκων. Έτσι μια πολύ καλά οργανωμένη πορεία διαλύεται και μετατρέπεται σε μια ανεξέλεγκτη πορεία που κανείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει πλέον.

H κατάσταση ξέφυγε από τα οργανωμένα πλαίσια. Oι μοτοσικλετιστές άρχισαν να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Tα πρώτα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο ΣOΠAZ, στη Λευκωσία. Oι διαδηλωτές πέρασαν στη νεκρή ζώνη. Oι κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιά για να τους απομακρύνουν. Στη Δερύνεια η κατάσταση ήταν χειρότερη, αφού άρχισαν οι συγκρούσεις για να εξελιχθούν στη συνέχεια σε δραματικές. Mοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους ένοπλες στρατιώτες της κατοχικής δύναμης αλλά και οργανωμένους Τούρκους και Τουρκοκύπριους αντιδιαδηλωτές που περιελάμβαναν και οργανωμένες ομάδες των γκρίζων λύκων.

O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων αντιδιαδηλωτών καθώς και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένα με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς. Mέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Tον κτυπούσαν και τον κλοτσούσαν στο κεφάλι μέχρι που ο Tάσος Iσαάκ άφησε την τελευταία του πνοή, λίγα μέτρα μακριά από την πολυαγαπημένη του Aμμόχωστο.

Kαθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του Tάσου Iσαάκ φέρεται να ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν. Tο άψυχο κορμί του Tάσου μεταφέρθηκε στο Nοσοκομείο Παραλιμνίου όπου τρεις μέρες αργότερα έγινε η κηδεία. O Tάσος Iσαάκ, 24 χρονών, από το Παραλίμνι, εγκαταλείπει σύζυγο, γονείς και αδελφές. H γυναίκα του ήταν έγκυος και στις 17 Σεπτεμβρίου 1996 έφερε ένα κοριτσάκι που πήρε το όνομα του.

Η δεύτερη δολοφονία .
Ο Σολωμός Σολωμού (1970-14 Αυγούστου 1996) ήταν Ελληνοκύπριος από το Παραλίμνι, γνωστός σήμερα μέσα από τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του, την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του. Επίσης εκδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.
Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.

Tούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές. Oι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Επίσης αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Tούρκων στο χώρο του επεισοδίου.

Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού , υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Tουρκικών μυστικών Δυνάμεων.

Στην μνήμη των δύο ηρώων του Ελληνισμού, δύο τραγούδια με σκηνές από την δολοφονία τους. Το πρώτο με τον Νότη Σφακιανάκη, για τον Σολωμού, με τίτλο "Ήταν τρελλός". Συγκλονιστικό. Το δεύτερο με τον αξέχαστο Μητροπάνο και για τους δύο: "Πάντα γελαστοί".
ΑΘΑΝΑΤΟΙ.







ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!


Ισαάκ - Σολωμέ δεν θα σας ξεχνώ ποτέ!

 



TAΣΟΣ ΙΣΑΑΚ - ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ - 1996 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ (ΒΙΝΤΕΟ)



ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2014): ΙΣΑΑΚ - ΣΟΛΩΜΟΥ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟ ΣΟΛΩΜΟΥ. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!


Φωτογραφία: 18 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού από τους Τούρκους κατακτητές και τους Γκρίζους Λύκους. Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, θα πραγματοποιήσει τριήμερο εκδηλώσεων στις 8,9 και 10 Αυγούστου 2014 για να τιμήσει τους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού.

Το πρώτο μέρος αφορά τη διήμερη πορεία κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης που θα γίνει από τους μοτοσικλετιστές το διήμερο 8 & 9 Αυγούστου. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πάφο στις 8 Αυγούστου 2014 στις 08:30 και θα τερματίσει στο οδόφραγμα της Δερύνειας στις 9 Αυγούστου 2014. Θα διέλθει κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης από ακριτικά χωριά, τα οδοφράγματα Λιμνίτη, Αστρομερίτη, Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας και οδού Λήδρας, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα. Στα οδοφράγματα η Πρωτοβουλία Μνήμης θα προχωρήσει σε συμβολικό κλείσιμο και θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό.

Όσοι επιθυμούν να παραστούν στη διήμερη πορεία που διοργανώνεται μπορούν να επικοινωνήσουν με τους: Κασινίδη Ξένιο (τηλ.99664296) & Γεωργιάδη Σάββα (τηλ.99430265). Ή μέσω της ιστοσελίδας στο facebook να δηλώσουν τη συμμετοχή τους. https://www.facebook.com/isaaksolomou?fref=ts

Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων αφορά την μονοήμερη πορεία από όλες τις πόλεις προς το Κοιμητήριο Παραλιμνίου όπου θα παραστούμε στο τρισάγιο των 2 ηρώων.

Οι χώροι και ώρες συγκέντρωσης των μοτοσικλετιστών είναι οι ακόλουθοι:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Περίπτερο Οκτάγωνο 7:30 π.μ.
ΛΕΜΕΣΟΣ – Χώρος Στάθμευσης K-Cineplex 7:30 π.μ.
ΠΑΦΟΣ – Χώρος Στάθμευσης Παφιακού Σταδίου 6:30 π.μ.
ΛΑΡΝΑΚΑ – Κυκλικός κόμβος Ριζοελιάς 8:00 π.μ.
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ – Κυκλικός κόμβος Αγ. Νάπας 8:30 π.μ.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ Σολωμού

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» έχει συσταθεί από μια ανεξάρτητη ομάδα νέων ανθρώπων από το 2008, έχοντας ως βασικό στόχο τη διατήρηση της μνήμης της θυσίας των Ισαάκ – Σολωμού και την ανάδειξη στην κοινωνία μας των μηνυμάτων που πηγάζουν μέσα από τη θυσία δύο συνανθρώπων μας. Επιπλέον, στοχεύει στη συνέχιση του θεσμού της πορείας των μοτοσικλετιστων ως συμβολικού μέσου διεκδίκησης του δικαιώματός μας στη ζωή και στο σεβασμό της ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τα οποία στερούμαστε στην Κύπρο λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής της πατρώας γης.

Αποκορύφωμα των πορειών των μοτοσικλετιστων αποτέλεσε η αντικατοχική πορεία που διοργανώθηκε το 1996. Κύπριοι και ξένοι μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν από το Βερολίνο με στόχο να τερματίσουν στην Κερύνεια. Με την απαγόρευση από τις κατοχικές αρχές της ελεύθερης πρόσβασης προς την κατεχόμενη Κερύνεια, οι μοτοσυκλετιστές διαδήλωσαν σε διάφορα σημεία όπως στο Σοπάζ και στη Δερύνεια. Ο τουρκικός στρατός έδειξε για μια ακόμη φορά το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό του, δολοφονώντας άνανδρα τον Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού. Μετά τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού το κίνημα των μοτοσικλετιστών εξασθένησε αλλά δεν εξαφανίστηκε.

Η νεολαία και η κοινωνία μας γενικότερα έχει ανάγκη από το σύστημα αρχών και αξίων που μας δίδαξαν οι δύο ήρωες. Πιστεύουμε ότι αποτελεί καθήκον όλων όπως η μνήμη των ηρώων μας και τα μηνύματα του αλτρουισμού, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας τους, να τιμώνται με σοβαρότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα, μακριά από οποιεσδήποτε εθνικιστικές εξάρσεις και σκοπιμότητες.

Όσοι συμμετέχουν στην πορεία των μοτοσυκλετιστών θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν προστατευτικό κράνος και τη φανέλα που θα διανέμεται στους χώρους συγκεντρώσεως. Απαγορεύονται φανέλες οργανώσεων, ποδοσφαιρικών ομάδων, στρατιωτικών σωμάτων, κλπ. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουνε ότι δεν κάνουμε οποιεσδήποτε διακρίσεις. Εξάλλου, κομματικές, οπαδικές ή άλλες διακρίσεις δεν έχουν καμία θέση στην προσφορά τιμής για τη μνήμη των ηρώων μας και στον αγώνα για αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας. Επίσης, κατά την παρουσία μας στο κοιμητήριο Παραλιμνίου και στην εκδήλωση που θα διοργανώσουμε δε θα φωνακτούν οποιαδήποτε συνθήματα.

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με κόμματα, κομματικές νεολαίες, φοιτητικές οργανώσεις, ποδοσφαιρικές ομάδες, συνδέσμους φιλάθλων ή οποιεσδήποτε άλλες οργανώσεις και δε συνεργάστηκε με κάποια άλλη οντότητα ή πρωτοβουλία για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της. Στις εκδηλώσεις μας είναι όλοι ευπρόσδεκτοι αρκεί να τηρηθούν οι οδηγίες που προαναφέραμε έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των εκδηλώσεων. Σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούμε ενέργειες που είναι δυνατόν να σπιλώσουν τη μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού - Η Οργανωτική Επιτροπή

Ντοκιμαντέρ για τους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου