03 Σεπτεμβρίου 2014

Το The Cut, του Φατίχ Ακίν, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.

Το The Cut, του Φατίχ Ακίν, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.

jur...

Φατίχ Ακίν: Δέχθηκα απειλές για την ταινία για τη γενοκτονία των Αρμενίων
Το The Cut, η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.
Η ταινία μιλά για τη γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση δεν συνέβη ποτέ.
Η ταινία παρακολουθεί έναν επιζώντα της γενοκτονίας των Αρμενίων που μαθαίνει ότι οι δύο κόρες του μπορεί να ζουν ακόμα και ξεκινάει να τις βρει σε ένα ταξίδι που καταλήγει στις ΗΠΑ.
Ο σκηνοθέτης παραδέχθηκε ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, με τούρκους εθνικιστές να λένε ότι εάν η ταινία προβληθεί στην Τουρκία, τότε ο ίδιος ο Φατίχ Ακίν και συνεργάτες του θα έχουν τη μοίρα του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ που δολοφονήθηκε το 2007.
Ο Φατίχ Ακίν δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στη Βενετία ότι οι απειλές αυτές δεν τον εξέπληξαν.
«Έδωσα 7-8 χρόνια από τη ζωή μου και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την πολεμική που θα δεχτώ για την ταινία. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ήδη δέχομαι απειλές, δεν θέλω όμως να επεκταθώ περαιτέρω» είπε ο σκηνοθέτης.
Προσπάθησε να υποβαθμίσει τις απειλές, λέγοντας ότι δεν τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Και πρόσθεσε: «Η τέχνη είναι κάτι για το οποίο αξίζει να πεθάνει κανείς».
«Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να αποδεχτούν μία ταινία με έναν Αρμένιο ήρωα» είπε στη Βενετία ο Φατίχ Ακίν.
Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δηλώσει στην αρμένικη εφημερίδα Agos ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για μια τέτοια ταινία.
«Δύο φίλοι μου και οι δύο παραγωγοί, διάβασαν το σενάριο. Ένας μου είπε ότι θα μου πετάξουν πέτρες, ο άλλος ότι θα μου πετάξουν λουλούδια. Αυτό είναι: όπλα και τριαντάφυλλα. Έχω δείξει την ταινία σε ανθρώπους που αρνούνται ότι το 1915 έλαβε χώρα μια γενοκτονία και σε ανθρώπους που το δέχονται και είχαν και οι δύο τις ίδιες συναισθηματικές αντιδράσεις» ανέφερε αργότερα σε συνέντευξή του στους New York Times ο Φατίχ Ακίν.
«Ελπίζω ότι η ταινία θα αποτελέσει μια γέφυρα. Σίγουρα υπάρχουν ριζοσπαστικές οργανώσεις, φασιστικές οργανώσεις που φοβούνται κάθε είδους συμφιλίωση. Όσο μικρότερες είναι, τόσο πιο δυνατά «γαβγίζουν»» είπε ο σκηνοθέτης.
«Δεν αγάπησα μόνο τη φυσική περιπλάνηση σε διάφορες χώρες, αλλά και το ταξίδι στην ψυχή του πρωταγωνιστή. Ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Ταχάρ Ραχίμ χάνει σιγά-σιγά την πίστη του, αλλά αργότερα ανακαλύπτει έναν άλλο πνευματικό κόσμο. Και εγώ στη ζωή μου αναζήτησα την πίστη και αυτή η αναζήτηση με ώθησε να δημιουργήσω τον χαρακτήρα του Ναζαρέτ» λέει ο Φατίχ Ακίν.
Συνεχίζονται οι αφίξεις στη Μόστρα
Κατά την έκτη ημέρα του 71ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας οι αφίξεις συνεχίζονται με τον ερχομό στο Λίντο κι άλλων γνωστών καλλιτεχνών. Στις πιο πρόσφατες και η ελληνικής καταγωγής Άννα Μουγκλάλις που πρωταγωνιστεί στην ιταλική ταινία Il giovane fabuloso του Μάριο Μαρντόνε.
Τη Δευτέρα απονεμήθηκε και το βραβείο «Περσόλ» για «ηθοποιό με ταλέντο οραματιστή» που δόθηκε στην αμερικανίδα ηθοποιό Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής μίνι-σειράς Ολιβ Κίτεριτζ, που προβάλλεται εκτός συναγωνισμού στη φετινή Μόστρα.
Μέτρια αποδείχτηκε η άλλη ταινία του σημερινού διαγωνιστικού τμήματος, «Τσίλι» του ισραηλινού σκηνοθέτη Αμος Γκιτάι.
………………………………………………………………………………………..
!!! ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑ ΧΑΛΑΣ ΡΕ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ; ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΕΔΩ Ο ΑΜΟΣ ΓΚΙΤΑΪ;… ΑΛΛΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΡΑΨΑΤΕ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου