12 Φεβρουαρίου 2015

Ένας «Δούρειος Ίππος» Μέσα στη Νέα Ελληνική Κυβέρνηση;


_51514287_011131239-1Του Wayne MADSEN
Καθώς η Ελλάδα γιορτάζει την ορκομωσία της κυβέρνησης που τάσσεται κατά της λιτότητας, η ευφορία θα πρέπει να μετριαστεί με λίγη δόση ρεαλισμού. Αν και ο νέος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε στο γιο του το όνομα του Κουβανού επαναστάτη «Ερνέστο» Τσε Γκεβάρα και η συντριπτική πλειοψηφία της νέας κυβέρνησης του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) έχει καλά αριστερά και φιλεργατικά διαπιστευτήρια, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τον άνθρωπο που επέλεξε ο Τσίπρας να είναι ο νέος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας. Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι Αυστραλός υπήκοος, σπούδασε στη
Βρετανία και εργάστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Η Ευρώπη έχει γνωρίσει παρόμοιες περιπτώσεις ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και αντικρουόμενα συμφέροντα που παίρνουν εξουσία σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως στην Ουκρανία, όπως η Αμερικανίδα Ναταλί Τζαρέσκο που έγινε υπουργός οικονομικών προκειμένου να παραδώσει τα «δηλητηριώδη χάπια» λιτότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Ουκρανία.
Σήμερα, τα έθνη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης είναι γεμάτα με παγκοσμιοποιητές, φανερούς και το άλλο το κρυφό είδος, με πολλούς από αυτούς, όπως ο Βαρουφάκης, να είναι πολίτες ή πρώην νόμιμοι κάτοικοι άλλων κρατών. Η υπουργός οικονομικών της Ρουμανίας, Ιωάννα Πετρέσκου, είναι απόφοιτος του Γουέλσλι και του Χάρβαρντ και πρώην συνεργάτιδα για το Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στο νεο-συντηρητικό και αντι-ρωσικό Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο. Ήταν επίσης στο παρελθόν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Αν και στον κόσμο των προσποιήσεων οι δεξιές διασυνδέσεις της Πετρέσκου στην Ουάσινγκτον φαίνονται να είναι σε αντίθεση με τους δεσμούς του Βαρουφάκη στο νεοφιλελεύθερο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, η Πετρέσκου και ο Βαρουφάκης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όταν κάποιος ακολουθήσει τα χρήματα που δημιούργησαν αυτούς τους δύο υπουργούς οικονομικών, όπως και την Τζαρέσκο, καταλήγει πίσω στην Ουάσινγκτον και σε οργανισμούς που τρέφονται από την κεντρική θηλή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τις μυριάδες βιτρίνες της.
Το βιογραφικό του Βαρουφάκη, όπως και αυτό της Τζαρέσκο, βρίθει από δέσμους με τους παγκοσμιοποιητές του Τζωρτζ Σόρος. Για έναν υπουργό οικονομικών που είναι διατεθειμένος – αν είναι να πιστέψουμε τις δυσοίωνες προειδοποιήσεις του συντεχνιακού Τύπου – να αμφισβητήσει τα μέτρα λιτότητας που υπαγορεύθηκαν στις προηγούμενες αποτυχημένες συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ελλάδας από την «Τρόικα», το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Βαρουφάκης είχε στενή σχέση στο παρελθόν με αυτούς τους παγκόσμιους οργανισμούς που υποτίθεται ότι θα πολεμήσει.
Ο Βαρουφάκης υπηρέτησε επίσης ως «οικονομολόγος κατ’ οίκον» στην Valve Corporation, ένα παρακλάδι παιχνιδιών βίντεο της πάντα-ύποπτης Microsoft Corporation του μέγιστου παγκοσμιοποιητή Μπιλ Γκέϊτς.
Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι ο Βαρουφάκης είναι ένας «Δούρειος ίππος» των παγκόσμιων τραπεζιτών, είναι άφθονα. Πρώτον, ο Βαρουφάκης υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος της αποτυχημένης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του ανθρώπου που ένταξε πρώτος την Ελλάδα στο δρόμο των δρακόντειων μέτρων λιτότητας. Ο Βαρουφάκης τώρα ισχυρίζεται ότι ήταν διαμετρικά αντίθετος στη συμφωνία του Παπανδρέου με την «Τρόικα», αλλά κανείς δεν θα μάθει ποτέ πόσο ο νυν υπουργός οικονομικών της αντι-λιτότητας συμφώνησε τότε όταν συμβούλευε τον Παπανδρέου για την ορθή πορεία δράσης στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος του χρέους της Ελλάδας.
Ο Βαρουφάκης είναι συνεργάτης συγγραφέας και στενός φίλος του καθηγητή Τζέϊμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, Αμερικανός οικονομολόγος και συνάδελφος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, γιος του αποθανόντα Τζων Κέννεθ Γκάλμπρεϊθ, την «φαιά εξοχότης» των Αμερικανών οικονομολόγων. Οι δεσμοί του Γκάλμπρεϊθ με την παγκόσμια τραπεζική ελίτ καταδεικνύονται από τη θέση του ως ακαδημαϊκού επισκέπτη στο ελιτιστικό Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσινγκτον. Με άλλα λόγια, ενώ η βιογραφία του Τσίπρα υποδηλώνει έναν καλόπιστο αριστερό, το περιβάλλον του Βαρουφάκη δείχνει ότι ο νέος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας νοιώθει σαν στο σπίτι του και άνετος με τους τραπεζίτες της ελίτ που χάραξαν την εθνική ψυχή της Ελλάδας με μια κοφτερή λεπίδα περικοπών λιτότητας στην κοινωνική ασφάλιση, στην δημόσια υγεία και σε άλλες βασικές δημόσιες υπηρεσίες.
Ο πρόλογος του βιβλίου του Βαρουφάκη, «Μια Μετριοπαθής Πρόταση» που πραγματεύεται το θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και το οποίο το συν-έγραψε μαζί με τον Τζέϊμς Γκάλμπρεϊθ και τον πρώην Βρετανό βουλευτή Στιούαρτ Χόλλαντ, γράφτηκε από τον πρώην Γάλλο Πρωθυπουργό Μιχαήλ Ροκάρ. Ο Ροκάρ κάλεσε την ΕΕ να ορίσει έναν Ευρωπαίο «ισχυρό άνδρα» και η επιλογή του για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ο Μάρτιν Σουλτς, ο ίδιος άνθρωπος που προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει τις συμφωνίες λιτότητας που έκλεισαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και οι συντηρητικές κυβερνήσεις.
Ο Χόλλαντ, σύμβουλος του πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, βοήθησε μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν στην επεξεργασία της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης του 1986, ένας από τους καταστατικούς χάρτες που συνέβαλε στη δημιουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει χρησιμοποιηθεί για να αποδυναμώσει την Ελληνική οικονομία εις το όνομα της λιτότητας.
Η δέσμευση του Βαρουφάκη να παραμείνει εντός του πλαισίου του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι εμφανής από αυτό που έγραψε στην ιστοσελίδα του. Μετά το κάλεσμα προς την Ελλάδα των Αμερικανών Πωλ Κρούγκμαν και Μαρκ Γουάϊζμπροτ, συγγραφείς επί χρηματοπιστωτικών θεμάτων, να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής, να αθετήσει δηλαδή το χρέος και να βγει από την Ευρωζώνη, ο Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης πρέπει να «αντέξει με χαμόγελο» τα μέτρα που της επιβάλλονται από τους τραπεζίτες και την Γερμανική κυβέρνηση. Και αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκε στις ιδιοτροπίες των τραπεζιτών πολύ πριν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Λαμβάνοντας υπόψη τα αναμφισβήτητα αριστερά διαπιστευτήρια πολλών μελών της Ελληνικής κυβέρνησης, οι τραπεζίτες έχουν τουλάχιστον έναν πρόθυμο συνεργάτη από την Ελληνική πλευρά ως υπουργό οικονομικών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της οικονομίας της χώρας και τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που επέβαλλε η Τρόικα και έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Αν και ο Βαρουφάκης είναι έτοιμος να κλείσει τη μία συμφωνία μετά την άλλη με τους παγκόσμιους και Ευρωπαίους τραπεζίτες, οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το δεξιό και αντιευρωπαϊκό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα ακολουθήσουν τις υπαγορεύσεις της ΕΕ σε θέματα όπως την συνέχιση της λιτότητας καθώς και τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσσίας. Με το που έγινε ο Τσίπρας Πρωθυπουργός επέκρινε την ΕΕ για την έκδοση προειδοποίησης περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσσίας. Ο Τσίπρας είπε ότι κυκλοφόρησε δήλωση κατά της Ρωσσίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς την συναίνεση της Ελλάδας.
Ο νέος υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, ο Νίκος Κοτζιάς, είναι ακαδημαϊκός όπως και ο Βαρουφάκης. Ωστόσο σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, ο Κοτζιάς, πρώην κομμουνιστής, υπήρξε καθηγητής σε Ελληνικό και όχι ξένο πανεπιστήμιο. Ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας ακολουθούν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά την αντίθεσή τους απέναντι στις τωρινές και μελλοντικές κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσσίας, κάτι που δεν θα τους κάνει πολύ αγαπητούς στους παράγοντες του Σόρος που έχουν τυλίξει με τα πλοκάμια τους τον Βαρουφάκη. Ο Κοτζιάς έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε νέες ή ανανεωμένες κυρώσεις κατά της Ρωσσίας. Ο Κοτζιάς αντιτίθεται στην Γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη και ήταν τόσο αφοσιωμένος Κομμουνιστής που το 1980 υποστήριξε τον Πολωνό Κομμουνιστή ηγέτη Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι στην καταστολή εναντίον του συνδικαλιστικού κινήματος Αλληλεγγύης στην Πολωνία, γεγονός που τον τοποθετεί σε πλήρη αντιπαράθεση με τον Πολωνό Πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, έναν πρώιμο ακτιβιστή του κινήματος Αλληλεγγύης που θέλει να επιβάλλει περαιτέρω κατασταλτικά μέτρα στη Ρωσσία. Ο Κοτζιάς θα νοιώσει περισσότερο σαν στο σπίτι του στη Μόσχα παρά στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, κάτι που μόνο πανικό μπορεί να προκαλέσει στους παρεμβατιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας στενών σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα. Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ έχει πιθανώς ξεκινήσει «κύμα» παρακολούθησης όλων των επίσημων συνδέσμων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Μόσχας και είναι επίσης βέβαιο ότι έχει θέσει την Ελλάδα, όπως την Ρωσσία, την Τουρκία, την Βραζιλία, την Ουγγαρία, την Βενεζουέλα, το Ιράν, την Συρία και τον Λίβανο στην κατηγορία του εχθρικού «στόχου» για τον σκοπό συλλογής σημάτων πληροφοριών ή «SIGINT».
Η Ελλάδα η οποία πρωτοδημιούργησε το όπλο του Δούρειου Ίππου εναντίον της Τροίας πρέπει να είναι σε επιφυλακή ενάντια στους Δούρειους Ίππους τύπου Βαρουφάκη που έχουν εμφυτευτεί στη νέα Ελληνική κυβέρνηση.
###
………………………………………………………………………
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου