26 Μαρτίου 2015

Καταιγιστικές εξελίξεις: Εισαγγελέας: Ο συγκυβερνήτης ηθελημένα συνέτριψε το αεροσκάφος


Καταιγιστικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις σχετικά με τα αίτια της συντριβής του Airbus A320 της εταιρείας Germanwings, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 150 άνθρωποι καθώς νέες πληροφορίες έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας.
«Ο συγκυβερνήτης ηθελημένα συνέτριψε το αεροσκάφος»ανέφερε ο Εισαγγελέας της Μασσαλίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα ηχητικά αποσπάσματα που έχει στην διάθεσή του φέρεται να είχε τις αισθήσεις του μέχρι την πρόσκρουση.Mάλιστα αποκάλυψε και το όνομα του 28χρονου άντρα που είναι Andreas Lubitz.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος ενημέρωσε πως από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του προκύπτει πως ο συγκυβερνήτης ήταν αυτός που είχε αποκλειστικά τον έλεγχο του αεροσκάφους μετά την απομάκρυνση του κυβερνήτη από το κόκπιτ, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να του ανοίξει την πόρτα πατώντας το κουμπί που προκάλεσε την «θανάσιμη βουτιά» στο Airbus
Ο Εισαγγελές ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Ωστόσο ερωτηθείς αν πρόκειται για αυτοκτονία αρκέστηκε να πει ότι «οι άνθρωποι αυτοκτονούν μόνοι τους… δεν θα το ονόμαζα έτσι…».
Τέλος, όπως είπε από τα ηχητικά αποσπάσματα στο «μαύρο κουτί» προκύπτει ότι οι επιβάτες δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι γινόταν μέχρι και το τελευταίο λεπτό. «Δεν ακούγονται φωνές», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι, την ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα έφερε η πληροφορία που δημοσίευσε το πρωί η αμερικανική εφημερίδα, Νew York Times, σύμφωνα με την οποία ένας από τους πιλότους του αεροσκάφους είχε σηκωθεί από το πιλοτήριο του αεροπλάνου και δεν κατάφερε να επιστρέψει στη θέση του πριν αυτό προσκρούσει στο έδαφος.
Οι έρευνες στράφηκαν αμέσως στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, «από έρευνα για τα αίτια της πτώσης μπορεί να μετατραπεί σε έρευνα για εγκληματική ενέργεια», ανέφερε στο BBC ένας εμπειρογνώμονας για θέματα ασφάλειας πτήσεων. Άλλωστε η γαλλική υπηρεσία έρευνα αεροπορικών δυστυχημάτων (BEA) δεν έχει διαψεύσει το σενάριο αυτό.
Άλλωστε στο ίδιο μήκος κύματος η Le Monde που επικαλείται πηγή κοντά στις έρευνες αναφέρει ότι πλέον το σενάριο του ατυχήματος απομακρύνεται και αναδύεται η περίπτωση αυτοκτονίας ή σκόπιμης ενέργειας.
Αναλυτικά τι ανέφερε ο ερευνητής τους NYT
Aναλυτικά στο δημοσίευμα των NYT πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν στοιχεία από τον καταγραφέα συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης (μαύρο κουτί) αποκάλυψαν ότι «ο χειριστής που ήταν έξω από το πιλοτήριο χτυπά ελαφρά την πόρτα χωρίς να του απαντήσει κανείς». «Και τότε χτυπά την πόρτα πιο δυνατά αλλά και πάλι δεν λαμβάνει απάντηση. Δεν υπήρξε καμία απάντηση».
«Μπορεί κανείς να ακούσει ότι προσπαθεί να σπάσει την πόρτα», ανέφερε ένας ερευνητής χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Δεν διευκρινίζεται αν ο πιλότος που είχε σηκωθεί από τη θέση του ήταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ή ο συγκυβερνήτης του.
Σύμφωνα με την πηγή που μετέχει στην αποκωδικοποίηση του καταγραφέα πτήσης και την οποία επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα η γλώσσα που ακούγεται είναι τα γερμανικά. Επίσης στο τέλος της ηχογράφησης ακούγεται ένας συναγερμός που προφανώς είναι το σήμα που προειδοποιεί για την προσέγγιση του αεροσκάφους στο έδαφος.
Επίσης μια άλλη πηγή των ερευνών δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο συγκυβερνήτης της πτήσης είχε μπει «πρόσφατα στην εταιρεία Germanwings που είναι θυγατρική της Lufthansa». Η πρόσληψή του έγινε περί τα τέλη του 2013 και στο βιογραφικό του είχε μερικές εκατοντάδες ώρες πτήσης. Η εθνικότητα του δεν έχει αποσαφηνιστεί δήλωσε η ίδια πηγή.
Επιπλέον όπως έγινε γνωστό από την Εισαγγελία της Γερμανίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιός από τους δύο πιλότους βρέθηκε πριν την απότομη «βύθιση» εκτός πιλοτηρίου.
Δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες η Lufthansa
Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ένας από τους δύο πιλότους βρέθηκε μόνος του στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους, την ώρα που ο δεύτερος πιλότος έμεινε αποκλεισμένος έξω από το κόκπιτ.
Aνακοίνωσε πάντως ότι ο συγκυβερνήτης του A320 είχε προσληφθεί τον Σεπτέμβριο 2013 από την Germanwings και ότι είχε στο ενεργητικό του 630 ώρες πτήσης.
Από την πλευρά της η Germanwings ανακοίνωσε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες και δεν θα συμμετάσχουμε σε εικοτολίες. Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος ανήκει στις αρμόδιες αρχές».
Στο σημείο του δυστυχήματος συγγενείς των θυμάτων
Εν τω μεταξύ σήμερα πολλές οικογένειες θυμάτων αναμένεται να φθάσουν στο νότιο τμήμα των γαλλικών Άλπεων, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος το πρωί της Τρίτης, σε μια ορεινή, δυσπρόσιτη ζώνη, ενώ πραγματοποιούσε πτήση από τη Βαρκελόνη της Ισπανίας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, το “περίβλημα” του δεύτερου μαύρου κουτιού του Αίρμπας της γερμανικής εταιρείας χαμηλού κόστους “βρέθηκε”, αλλά “όχι το ίδιο το μαύρο κουτί”, που περιέχει διάφορα δεδομένα της πτήσης που κατέγραφαν τα συστήματα του αεροπλάνου.
Το πρώτο μαύρο κουτί, που βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση, ανακαλύφθηκε χθες Τρίτη. Επρόκειτο για το CVR, τον αυτόματο καταγραφέα συνομιλιών πιλοτηρίου. Οι ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων της Γαλλίας ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ανέκτησαν ένα “αξιοποιήσιμο απόσπασμα των ηχητικών δεδομένων” που περιέχει, τονίζοντας ότι ακόμη δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα για τα αίτια του δυστυχήματος.
Ο πρόεδρος Ολάντ πήρε μια αίσθηση της φρίκη της καταστροφής, της χειρότερης αεροπορικής τραγωδίας στη Γαλλία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια, πετώντας με ελικόπτερο πάνω από το σημείο όπου συνετρίβη το Αίρμπας μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες, εμφανώς ταραγμένοι, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σε δηλώσεις τους στο Σεν Λεζ Αλπ, κοντά στον τόπο του δυστυχήματος, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα.
Συνομίλησαν με γιατρούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην έρευνα για τις σορούς των θυμάτων, και κατόπιν σε ένα μικρό παρεκκλήσι που χρησιμοποιείται για κηδείες μια από τις οικογένειες των θυμάτων.
Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε να “χυθεί άπλετο φως” στις συνθήκες του δράματος. “Είναι παρήγορο το ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες βρισκόμαστε κοντά και συνδεόμαστε από φιλία”, είπε η καγκελάριος Μέρκελ. “Εργαζόμαστε μαζί και ερευνούμε μαζί, όπως πρέπει να συμβαίνει στην περίπτωση των Ευρωπαίων αλλά πάνω απ΄ όλα και πριν απ΄ όλα όταν πρόκειται για ανθρώπινα όντα”, ανέφερε ο Μαριάνο Ραχόι.
Σύμφωνα με τη Lufthansa, την μητρική εταιρεία της Germanwings, “το αεροσκάφος ήταν από τεχνικής άποψης άψογο και οι δύο πιλότοι πεπειραμένοι”. Το πλήρωμα δεν έστειλε κανένα μήνυμα κινδύνου κατά τη διάρκεια της μοιραίας ταχείας καθόδου του αεροσκάφους που διήρκεσε οκτώ λεπτά, σύμφωνα με την Germanwings.
“Δεν έχει αποκλειστεί καμιά υπόθεση” ακόμη, ούτε αυτή της έκρηξης εν πτήσει, είχε επαναλάβει νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αλλά για τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ η υπόθεση ότι η συντριβή οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια δεν μοιάζει βάσιμη.
Η αναγνώριση των θυμάτων θα πάρει “ημέρες και εβδομάδες”, προειδοποίησε η γαλλική δικαιοσύνη, ενώ η Interpol ανακοίνωσε ότι αποστέλλει μια ομάδα ειδικών στον τόπο όπου έχουν μεταφερθεί οι σοροί τους.
Η Λουφτχάνσα ανακοίνωσε ότι θα γίνουν δύο ειδικές πτήσεις για τους συγγενείς των θυμάτων από το Ντίσελντορφ και τη Βαρκελόνη με προορισμό τη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία. Δύο λεωφορεία από την Ισπανία αναμένεται να φθάσουν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συλληπητήριες επιστολές από Κοτζιά στους ΥΠΕΞ Γερμανίας – Ισπανίας

Συλλυπητήριες επιστολές προς τον Γερμανό και τον Ισπανό ομόλογό του για αεροπορική τραγωδία πτήσης Germanwings, απέστειλε ο Ν. Κοτζιάς εκφράζοντας την οδύνη και τα συλλυπητήρια της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα θύματα από την τραγική συντριβή του αεροσκάφους Airbus A320 της εταιρίας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις.
Ο κ. Κοτζιάς είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Steinmeier, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στους συγγενείς των θυμάτων.
http://www.capital.gr
Mε πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, NYT
https://www.youtube.com/watch?v=_Ng0mi_h3VE


…………………………………………….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου