26 Μαΐου 2015

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ: ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΤΖΙΝΟ


«Η μεγαλύτερη απειλή είναι η σιωπή, η ανοχή και η αδιαφορία σ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.«
«Εκτός από τα μαρξιστικά δεν τη γλίτωσαν ούτε τα άπαντα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, επειδή είχαν εκδοθεί από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος. Δεν ξέρω γιατί… αλλά το όνομα, τους θύμιζε τον Ζαχαριάδη. Έτσι λοιπόν κατασχέθηκαν ως τα άπαντα του Ζαχαριάδη.«
ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ  – ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΩ Ο,ΤΙ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ … ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ , ΜΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕ ΤΟΣΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΥΤΗ ΕΠΟΧΗ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΥΨΩΣΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΥΡΙΛΑ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ … ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑ ….
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Ο ΘΕΑΤΗΣ ΕΧΕΙ ΒΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ …. ΚΑΤΙ ΣΠΑΝΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΗΜΕΡΑ … ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟ ΤΖΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑ … ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΕ ΜΥΧΙΟΥΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ …. ΤΟΣΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΩΣ ΓΝΩΣΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ.
IMG_6171c
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
“Ανθρωποφύλακες”… μια σκοτεινή εποχή… αδιέξοδη… ο αγώνας να είσαι πολίτης… ο αγώνας για αξιοπρέπεια… ο αγώνας να σπάσεις τα δεσμά… Οι “Ανθρωποφύλακες” του Περικλή Κοροβέση, αποτελούν τη συνταρακτική μαρτυρία ­ ντοκουμέντο που κατέθεσε ο ίδιος ο συγγραφέας, στο συμβούλιο της Ευρώπης και στη Διεθνή Αμνηστία και έκανε γνωστά για πρώτη φορά διεθνώς τα φρικτά βασανιστήρια που υφίσταντο οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη χούντα των συνταγματαρχών.
Στο συγκλονιστικό αυτό έργο περιγράφεται με ρεαλιστικό τρόπο η βαρβαρότητα, η σωματική βία, ο βασανισμός, ο εξευτελισμός και ο θάνατος πολλές φορές των ανθρώπων, που τολμούσαν να υπερασπίζονται τις αξίες και τα ιδανικά τους και να υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην αυταρχικότητα και στις φασιστικές συμπεριφορές.
Η επιβολή του φόβου ως μέσο ελέγχου και η αντίσταση στον φόβο… Ο «πολιτισμένος» τρόπος και ο «επιστημονικός», οι δύο όψεις της ανάκρισης… οι πολιτικοί κρατούμενοι, που αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από νέους, που προέρχονται από τη μεγάλη ανώνυμη μάζα.
Οι “Ανθρωποφύλακες” του Περικλή Κοροβέση έρχονται από μια άλλη εποχή σκοτεινή και τραυματική και μιλάνε στο σήμερα. Όχι μόνο ως απόδειξη ότι ακόμα και σήμερα υφίσταται σε διάφορες χώρες η κακοποίηση των κρατουμένων, μέσα από πρακτικές βασανισμού, αλλά και ο χειρισμός των μαζών μέσα από πρακτικές φόβου, από μια οικονομική ολιγαρχία, που εν μέσω της επίτευξης των στόχων της ελεύθερης αγοράς, απειλεί κράτη με χρεωκοπία με άμεσες επιπτώσεις στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις.
Οι “Ανθρωποφύλακες” του Περικλή Κοροβέση αποδεικνύουν πόσο μεγάλη σημασία έχει η μνήμη. Η μνήμη, ως αφύπνιση, που διατρέχει το παρών και το μέλλον. Η μνήμη ενάντια στην άνοδο του φασισμού που αμαυρώνει τον ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Η μεγαλύτερη απειλή είναι η σιωπή, η ανοχή και η αδιαφορία σ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.
“ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ” του Περικλή Κοροβέση (μονόλογος)
Σκηνοθεσία: Χάρης Γιουλάτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Κώνστα
Σκηνικά ­ Κοστούμια: Μέη Καραμανίδη
Φωτισμοί: Έλενα Παπασταύρου
Μουσική: Νίκος Βογιατζάκης
Σκηνοθεσία trailer: Θάνος Κερμίτσης, Χάρης Γιουλάτος Ήχος: Αντώνης Κουτελιάς
Παίζει ο Πάνος Τζίνος
Από 6 Μαϊου στο Θέατρο Βαφείο ­ “Λάκης Καραλής”
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115,Βοτανικός Τηλ.: 2103425637
IMG_6169b
ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ Facebook:
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΗΛΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου