01 Μαΐου 2015

Εμείς μέτρα, εσείς… ρευστότητα… ΥΠ.ΟΙΚ/ΜΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΑΚΗ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ WORLD BANK ;


11156267_1771537139739862_2168385270302284165_nΥΠΟΥΡΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΑΚΗ… ΠΟΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ… «ΠΑΛΙΟ ΦΕΚ ΤΟΥ 1945″ ;;;

[… Ο Γεώργιος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Παγκόσμια Τράπεζα Διοικητικό Συμβούλιο... ]
……………………………………………….
……………………………………………………………………
Εμείς μέτρα, εσείς… ρευστότητα
«Η κυβέρνηση θέλει να δει και την βούληση της άλλης πλευράς», υποστήριξε ο Α. Τσίπρας στο υπουργικό. Αισιοδοξία για λύση πριν τις 11 Μαΐου, παρά τις έξωθεν ρουκέτες. Φόβοι για «ταπεινωτική συνθηκολόγηση» από την αριστερή πτέρυγα. Συνεχίζονται οι συζητήσεις στο Brussels Group.
 
Εμείς μέτρα, εσείς... ρευστότητα
Η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στο πολυνομοσχέδιο αφού προηγουμένως οι εταίροι δείξουν ότι επιζητούν τη συμφωνία, δηλαδή ανοίξουν τον δρόμο για τη ρευστότητα.
Αυτό είναι το νέο στοιχείο που προσθέτει στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση διευκρινίζοντας – δια των αρμοδίων στελεχών της – ότι δεν θέτει προαπαιτούμενα, αλλά ούτε και αποσυνδέει τη συμφωνία από το άνοιγμα της στρόφιγγας.
Αυτό το επιχείρημα πρόβαλλε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Το πολυνομοσχέδιο – είπε – δεν παρουσιάσθηκε σε ολοκληρωμένη μορφή («διάταξη – διάταξη») για δύο λόγους: Πρώτον επειδή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και, δεύτερον, διότι «η κυβέρνηση θέλει να δει και την βούληση της άλλης πλευράς».

Στη σκιά του «λάθους»

Σύμφωνα με μία ερμηνεία η σύνδεση αυτή δεν είναι άσχετη από την παραδοχή του «λάθους» που έκανε η κυβέρνηση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να περιορισθεί στην προφορική δέσμευση των εταίρων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως δεν την υιοθετούν και αποδίδουν τη σύνδεση στα χρονικά και ταμειακά ασφυκτικά περιθώρια.
Ενημερώνοντας τους υπουργούς για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις η οποία επιβεβαιώνεται, όπως είπε, στο Euro Working Group και στο Brussels Group.
Παρά το νέο μπαράζ έξωθεν διαρροών και δηλώσεων για ύπαρξη plan B σε περίπτωση Grexit, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση (σ.σ. ενδιάμεση συμφωνία) μέχρι τις11Μαιου, «που θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και ορίζεται από τις “κόκκινες γραμμές’».
Επισήμως δεν έγινε αναφορά σε έκτακτο Eurogroup στις 4 Μαΐου, πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ δηλαδή, ωστόσο κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο στόχος. Στόχος που πάντως είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένων των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και των διαρροών από την πλευρά των δανειστών που αποκλείουν συμφωνία μέχρι την Κυριακή.
Οι συζητήσεις άλλωστε που ξεκίνησαν χθες στο Brussels Group και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου κάθε άλλο παρά εύκολες είναι για την νέα διαπραγματευτική ομάδα (επικεφαλής ο Γ. Χουλιαράκης (πρόεδρος ΣΟΕ) που πλαισιώνεται από τους Φρ. Κουμεντάκη(οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού), Παν. Παυλόπουλος (σύμβουλος του πρωθυπουργού), Κ. Κιντώνη (διευθύντρια του γραφείου πρωθυπουργού), Ελ.Παπαδοπούλου (σύμβουλος Τσακαλώτου), Μ. Νικολακάκη και Δ. Λιάκο και πλήθος τεχνικών συμβούλων).

Αγωνία και …Λαφαζάνης

Ο προβληματισμός πάντως για την επίτευξη της «μικρής συμφωνίας» χωρίς δραματικές υποχωρήσεις και, κυρίως, για το οικονομικό κλίμα στο οποίο θα ξεκινήσει η «μεγάλη διαπραγμάτευση» τον Ιούνιο, είναι έντονος.
Τα στελέχη της «αριστερής πτέρυγας» εκφράζουν ανοικτά φόβους (σ.σ. τους οποίους φέρεται να μετέφερε χθες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης) ότι η ρευστότητα θα δίνεται με το σταγονόμετρο, ώστε η κυβέρνηση να προσέλθει στην καθοριστική συζήτηση για χρέος-χρηματοδότηση-ανάπτυξη από εξαιρετικά αδύναμη θέση.

«Ταπεινωτική συνθηκολόγηση»

Μετά από πέντε ημέρες … ηρεμίας μάλιστα στην ιστοσελίδα Iskra.gr, που εκφράζει την Αριστερή Πλατφόρμα,αναρτήθηκε αργά χθες τη νύχτα άρθρο με τίτλο «Εταίροι και δανειστές καλούν την κυβέρνηση σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση» και …πολεμικό περιεχόμενο: η κυβέρνηση καλείται «να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό και να του μιλήσει απερίφραστα για εναλλακτικές λύσεις» (σ.σ. εκτός ευρώ, εννοεί) ενώ μιλά για προσπάθεια των εταίρων «να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη συνθηκολόγηση – συμφωνία νέο-μνημονιακής κοπής, με εφαλτήριο και την ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη».
Η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών μιλά για «γνωστές θέσεις της Πλατφόρμας» και δεν δείχνει να φοβάται ενδεχόμενο εσωκομματικής τρικυμίας που θα έχει επίπτωση στην συνοχή και αντοχή της κυβέρνησης – εάν, βεβαίως, επιτευχθεί «καλή» συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
…………………………………………………………………..
…………………………………………………………………..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου